spIDer slimme thermostaat

Huis geschikt voor de Spider Klimaatthermostaat?

Huis geschikt voor de Spider Klimaatthermostaat?

Mogelijkheden Spider Klimaatthermostaat

Indien u beschikt over internet en een slimme meter, kunt u in bijna alle gevallen de volledige mogelijkheden van de Spider slimme klimaatthermostaat benutten. Zonder slimme meter is Spider ook te gebruiken. Tevens is de Spider de enige klimaatthermostaat die ook de Itho Daalderop-ventilatiesystemen in uw huis aan kan sturen. Daarnaast is het mogelijk om elektrische apparaten met Spider te bedienen. Spider is te gebruiken als OpenTherm®-thermostaat en aan/uit-thermostaat.

Internet aanwezig
Met behulp van een internetverbinding kunt u gebruik maken van de Spider App of Web op uw smartphone, tablet en PC. In principe voldoen alle internetverbindingen (ADSL, kabel) in combinatie met een Wifi-router (draadloos internet). Via een bijgeleverde kabel wordt uw bestaande router met de Spider Gateway verbonden.

Gateway
De Gateway is onderdeel van het Spider-systeem en wordt door middel van kabels verbonden met de router en de slimme meter. Er is alleen een stopcontact nodig om de Gateway van stroom te voorzien.

Verwarming geschikt?
De Spider slimme klimaatthermostaat kan omgaan met vrijwel alle merken (moderne) cv-ketels (OpenTherm® of Aan/Uit geregeld), stadsverwarming met Open/Dicht klep en de Itho Daalderop lucht-water warmtepompen. De beste resultaten kunt u behalen met een OpenTherm®-regeling. Controleer hier of uw ketel geschikt is voor OpenTherm® en zodoende aangestuurd kan worden door de Spider thermostaat. Indien uw ketel niet geschikt is voor OpenTherm®, kan deze altijd nog door Spider aangestuurd worden middels de aan/uit-regeling.

Twijfelt u of Spider werkt met uw cv-ketel? Neem dan contact op met de fabrikant of installateur van de cv-ketel en vraag of deze werkt met OpenTherm® of aan/uit (24V, 1A). Vraag na of er extra handelingen nodig zijn om er voor te zorgen dat de ketel met OpenTherm® of aan/uit (24V, 1A) werkt.

Wat is OpenTherm®?
OpenTherm® is een manier van communiceren tussen uw cv-ketel en de thermostaat. Bij een standaard aan/uit regeling kan de thermostaat de cv-ketel alleen de opdracht geven om 100% aan of 100% uit te gaan. Met OpenTherm® kan, naast vele andere zaken, de cv-ketel modulerend worden aangestuurd. Dat betekent dat de thermostaat de cv-ketel ook opdracht kan geven om op bijvoorbeeld slechts 20% of 40% van zijn vermogen te stoken. Hierdoor ontstaat een zeer constante binnentemperatuur. Dat is aangenaam qua comfort, maar daarnaast bespaart dit ook onnodig veel energie; wat zowel goed voor het milieu als goed voor uw portemonnee is.

Is mijn ketel geschikt voor OpenTherm®?
Alle Itho Daalderop ketels zijn voorzien van een OpenTherm® aansluiting, evenals de meeste andere moderne cv-ketel merken. Indien u niet weet of uw ketel geschikt is voor OpenTherm® dan kunt u via de link de ketellijst raadplegen. Komt uw ketel niet voor in deze lijst kijk dan even in de handleiding van uw ketel of vraag het na bij uw installateur.

Geschikte energiemeter
De Spider heeft een geschikte energiemeter nodig om u maximaal inzicht te geven in het energieverbruik van uw woning. Hiervoor heeft de Spider een slimme meter nodig.

De slimme meter is een digitale energiemeter die op afstand door netbeheerders kan worden uitgelezen. Handmatig meterstanden doorgeven is daarmee verleden tijd. Op basis van de gegevens uit uw slimme meters kan de Spider klimaatthermostaat u inzicht geven in uw energieverbruik. Dit helpt u om energie te besparen - en daardoor uw energierekening te verlagen.

Tussen 2015 en 2020 bieden de netbeheerders alle huishoudens in Nederland gratis slimme meters aan. De uitrol hiervan vindt per wijk plaats. U krijgt vanzelf bericht van uw netbeheerder wanneer uw wijk aan de beurt is. Zelf hoeft u dus niets te doen.
Heeft u nog geen slimme meter en wilt u wel alle mogelijkheden van de Spider gebruiken, vraag deze dan aan via uw netbeheerder.

Bij het standaard Spider Connect pakket is een kabeltje geleverd waarmee u de slimme meter direct kan aansluiten op uw Spider systeem (Gateway).

Overigens kunt u de Spider ook gewoon installeren indien u nog niet over een slimme meter beschikt, echter mist u dan een aantal functionaliteiten voor volledige inzicht in uw energieverbruik. Meer informatie over wat de Spider allemaal kan vindt u op deze website terug onder het kopje Wat kan Spider.

Ventilatie geschikt? [optioneel]
Het Spider-systeem kan toegepast worden in combinatie met Itho Daalderop CVE woonhuisventilatoren die zijn geleverd na oktober 2012. Ook de Itho Daalderop warmteterugwinunnits HRU150, 200 en 300 kunnen door Spider bediend worden.

Mocht u nog in het bezit zijn van een oude wisselstroom woonhuisventilatiesysteem dan is het sowieso verstandig om deze te vervangen door een energiezuinige Itho Daalderop CVE woonhuisventilator. Met de nieuwe energiezuinige CVE bespaart u tot 83% energie en heeft u binnen 4 jaar de investering van de nieuwe CVE ventilator al terugverdiend. Meer informatie over de ventilatiesystemen van Itho Daalderop kunt u vinden op de website. Meer redenen om de Spider bij u thuis te installeren vindt u onder het kopje Waarom Spider.

Powerplugs [optioneel]
De optionele slimme stekkers, ook wel Powerplugs genoemd, werken op alle stopcontacten en kunnen alle elektrische apparaten tot maximaal 16A schakelen. Deze zijn allen te besturen met de slimme thermostaat.

Standaard pakketten
De Spider slimme klimaatthermostaat-oplossing bestaat uit een aantal losse producten.

Daarnaast zijn er een aantal pakketten samengesteld die precies aansluiten op de meeste woonsituaties. Bekijk in onderstaande tabel welk pakket bij uw situatie past.

Uw situatie? Juiste pakket:
1. VERWARMING (CV-ketel, warmtepomp of stadsverwarming) 2. Thermostaat draadloos gewenst
OpenTherm® Aan/Uit Ja Nee
Totaalpakket 1 - Spider Connect (OpenTherm®)
Totaalpakket 2 - Spider Connect (OpenTherm® & Draadloos)
Totaalpakket 3 - Spider Connect (Aan/Uit & Draadloos)

Keer terug naar de homepage voor meer informatie, of bezoek de Spider webshop om Spider direct te bestellen.

youtube Youtube
linkedin Linkedin
SlideShare SlideShare