Ecodesign en Energielabeling

Ecodesign en Energielabeling

Op 26 september zijn de aangescherpte Ecodesign- en Energielabeling-richtlijnen ingegaan voor cv-ketels, warmtepompen en boilers. Vanaf deze datum mogen er alleen nog maar Ecodesign-conforme producten verkocht worden. Een groot aantal van deze producten is voorzien van een energielabel. Vanaf 1 januari 2016 gaat Ecodesign ook in voor woningventilatieproducten.

 

Direct naar de nieuwe richtlijnen >>


Milieu- en energieprestaties van de betreffende producten verbeteren, dat is wat de Europese Unie wil bereiken met deze verplichte, wettelijke regelgeving. Het doel hiervan is het verlagen van de CO2-uitstoot en het energieverbruik en meer inzet van duurzame energie.

Ecodesign en Energielabeling

Ecodesign bestaat uit een pakket minimumeisen op het gebied van energieprestaties en andere milieucriteria waaraan energiegerelateerde producten moeten voldoen. Met Energielabeling informeren we u eenvoudig en in één oogopslag over de energieprestaties, efficiëntie en milieuvriendelijkheid van een product. Voor losse producten gebruiken we productlabels, zoals we die bijvoorbeeld al van de wasmachine, koelkast en tv kennen. Is er sprake van een combinatie van producten, dan informeren pakketlabels over de verschillende onderdelen. Als specialist in het samenstellen van totaalsystemen met een maximale energiebesparing, kunnen we daarmee zelfs klasse A+++ realiseren. Een aantal van onze producten, zoals onze cv-ketels, heeft sowieso al klasse A. Welke labels we hanteren kun je in één oogopslag zien in het labeloverzicht.

Online rekentool

Om het installateurs gemakkelijk te maken hebben we een rekentool ontwikkeld waarmee zij eenvoudig online het pakketlabel kunnen bepalen en uitprinten. Ze kunnen hiermee niet alleen de producten voor het pakket selecteren en het pakketlabel samenstellen; ook het complete dossier voor dit pakketlabel wordt voor hen aangemaakt. In dit dossier staan het pakketlabel en de pakketkaart maar ook de productlabels en de productkaarten van de betreffende producten in het pakket. Op deze manier hoeven installateurs zelf geen dossier meer aan te leggen.

Brochure

Meer weten over Ecodesign, Energielabeling en de vernieuwde richtlijnen? Neem dan een kijkje in onze Ecodesign- en Energielabelingbrochure.

< terug naar nieuwsoverzicht